Tijdens het proces van voedsel koken worden de vitamines en voedingsstoffen van een bepaald voedsel omgezet in een vorm die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen mooie mini blender aanbiedingen. De veranderingen in eiwitvorm en textuur kunnen ook de smaak ervan veranderen.

Voedsel wordt over het algemeen gekookt in een pot of een pan, meestal over een fornuis of een open vlam. Dit wordt gedaan om het voedsel voor te bereiden op het serveren. Er zijn verschillende manieren om voedsel te koken, variërend van stomen tot koken.

Gedeeltelijk koken is een ander type kookmethode. Het gaat om het verwijderen van overtollig vet en het behouden van smaak. De techniek wordt vaak gebruikt bij het maken van taartvullingen. Het kan ook worden gebruikt om vlees een bruine kleur te geven. Sommige methoden om het gedeeltelijke kookproces te voltooien, zijn onder meer brasing en sudderen.

Het belangrijkste doel van koken is om smaak en voeding toe te voegen aan het voedsel. Dit wordt bereikt door chemische reacties. Het proces vermindert ook de kans op door voedsel overgedragen ziekte. Afhankelijk van de vaardigheid en training van de koks worden verschillende kookmethoden gebruikt.

Een aantal voedsel is niet goed om rauw te eten. Sommige van deze voedingsmiddelen kunnen worden gebakken, gestoomd of geroosterd. Anderen kunnen rauw of gekookt worden gegeten.

Kooktechnieken variëren over de hele wereld, afhankelijk van de culturele achtergrond van de koks en de milieu- en economische omstandigheden waarin ze leven. In de westerse keuken zijn er een breed scala aan voorbereidingsmethoden. Deze technieken worden vaak ingedeeld in twee brede categorieën: nat en droog.